Naar inhoud
Gemeente Mol

Het (on)nut van internationale samenwerking: in debat met Gie Goris

Lezing & congres

De Molse mondiale raad telt een tiental geëngageerde verenigingen die zich inzetten voor verschillende projecten in het Zuiden. Zij mobiliseren ook in onze streken heel wat mensen voor activiteiten en sensibilisering. Vanavond nodigen zij jou uit voor een interessante debatavond, ingeleid door Gie Goris. Het centrale thema van de avond is het nut of onnut van internationale samenwerking.

Heb jij ervaring in het Zuiden, of ambities? Of geloof je juist niet in ontwikkelingssamenwerking? Vraag je je af wat de beste strategie is om te helpen? En of we wel moeten helpen elders in de wereld terwijl hier ook zoveel problemen zijn? Volg je de dekoloniseringsstrijd op de voet of ben je helemaal nieuw in het thema en wil je er meer informatie over? Ben je van mening dat enkel overheidsinstellingen en NGO’s een verschil kunnen maken, of hebben kleine basisorganisaties ook een rol? Kortom, iedereen is welkom. Alle stemmen, meningen en kanten kunnen aan bod komen op een open en constructieve manier. We luisteren eerst samen naar de inleiding van Gie, waarna we met elkaar in debat gaan (via moderator) en ervaringen en inzichten kunnen uitwisselen.

Gie Goris was van december 1990 tot september 2020 voltijds actief in de mondiale journalistiek, eerst als hoofdredacteur van Wereldwijd (1990-2002), daarna als hoofdredacteur van MO* (2003-juli 2020). Zijn expertise: cultuur en religie in het kader van conflict en menselijke ontwikkeling, interculturaliteit en mondialisering, en islamisme sinds 9/11. Hij specialiseerde zich in Azië (van Iran tot Indonesië, van Centraal-Azië tot Zuid-Azië), met de jongste jaren een grote focus op de regio rond Afghanistan. Hij is nu op pensioen, maar blijft actief als freelance journalist en kan je regelmatig tegenkomen als boeiende spreker of moderator.

De avond, en bijhorend drankje, wordt gratis aangeboden door de mondiale raad in samenwerking met de gemeentelijke dienst samenlevingsopbouw. Je kan op deze avond ook kennis maken met de werking van de verenigingen actief in de mondiale raad.

Schrijf je in via https://forms.gle/2TPT7A7oRf2TNpAXA