Naar inhoud
Gemeente Mol

Dagopvang De Witte Mol tijdelijk onderdak in nieuw kampgebouw Galbergen

Canva dagopvang De Witte Mol in Galbergen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 13 mei 2020

Dagopvang van De Witte Mol krijgt binnenkort tijdelijk onderdak in het nieuwe kampgebouw op de Galbergen. De Witte Mol moest door de coronamaatregelen verplicht cohortzorg opstarten in de eigen gebouwen. Daardoor is er tijdelijk geen ruimte meer voor dagopvang die door de exitmaatregelen opnieuw mag starten. Het nog niet geopende en splinternieuwe kampgebouw biedt de ideale uitvalsbasis om de zwaar zorgbehoevende kinderen de noodzakelijke aangepaste zorgen te geven die ze verdienen.

Bij het begin van de coronacrisis sloot De Witte Mol noodgedwongen de deuren van dagopvang ‘Het Zandmanneke’. Het Zandmanneke vangt dagelijks dertien kinderen op tussen 0 en 21 jaar met een beperking. Zij krijgen in de dagopvang aangepaste noodzakelijke zorgen zoals motorische begeleiding, logopedie, kine en zinvolle dagbesteding. Door gebrek aan de juiste infrastructuur, kennis en hulpmiddelen kunnen de ouders – die de kinderen momenteel zelf thuis opvangen – deze aangepaste zorgen niet altijd zelf voorzien.

Geen eigen locatie door cohortzorg

Door de coronacrisis startte De Witte Mol verplicht cohortzorg op waar eventuele bewoners met een coronabesmetting op een volledig aparte afdeling verzorgd kunnen worden. De lokalen van de dagopvang worden hiervoor gebruikt. Momenteel verblijft hier één met corona besmette bewoner. Daarnaast realiseert De Witte Mol zich dat deze afdeling nog enige tijd nodig zal blijven. De dagopvang die intussen terug mag opstarten, kan hier dan ook tijdelijk niet georganiseerd worden.

Kampgebouw Galbergen als alternatief

Door verspoeling van de coronamaatregelen, mag de dagopvang opnieuw de deuren openen. Een alternatieve locatie is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. Het gemeentebestuur is trots dat het nieuwe kampgebouw hiervoor in aanmerking komt en stelt dit met plezier gratis ter beschikking. De moderne infrastructuur biedt voldoende comfort en ruimte voor de dagopvang. Zo kan De Witte Mol de nodige behandelingen en ondersteuning opnieuw opstarten en verlicht de zorgsituatie thuis voor de ouders. 

Start na goedkeuring Vlaamse Overheid

Op dit moment richten De Witte Mol en het gemeentebestuur het kampgebouw in om de dagopvang op een veilige manier te organiseren. Intussen heeft de ‘taskforce COVID-19 Zorg’ groen licht gegeven voor een gedeeltelijke en geleidelijke opstart van de dagopvang. De Witte Mol zal op basis van het te beschikking gesteld kader een ‘plan van doorstart’ maken. Van zodra dit in orde is, start de dagopvang weer op. De Witte Mol informeert de ouders onmiddellijk wanneer ze hierover meer duidelijkheid kunnen bieden.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be