Naar inhoud
Gemeente Mol

Gezocht: kandidaten proefproject tijdelijk mobiel zorgwonen en plaatsen woonunit

woensdag 10 maart 2021

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar mantelzorgers die willen deelnemen aan een proefproject rond tijdelijk mobiel zorgwonen. Concreet betekent dit dat je zorg verleent aan je ouder wordende ouders, kind met een beperking, familielid met psychische problemen,… en die persoon voor de periode van de zorg laat wonen in een verplaatsbare woonunit achter je huis. Opgelet: de huur van de mobiele zorgwoning is op eigen kosten. Denk je al langer aan zorgwonen? Wil je hier meer informatie over? Vul dan vrijblijvend het formulier in op www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-deelname.

Met dit proefproject rond tijdelijk mobiel zorgwonen wil het gemeentebestuur onderzoeken of deze manier van wonen - waarbij de zorgbehoevende dichtbij, maar toch zelfstandig woont - een aanvulling kan vormen op het zorgaanbod.

Locaties gezocht

Het gemeentebestuur zoekt mantelzorgers die een mobiele woonunit, een tijdelijke verplaatsbare zorgwoning, achter hun huis willen plaatsen. In deze woning kan dan de persoon waarvoor je zorgt, de zorgbehoevende, wonen. Uiteraard zijn er aan de plaatsing van de woonunit een aantal voorwaarden verbonden:

  • De huur van de woonunit is op eigen kosten. Je hebt wel inspraak in het type woning en de inrichting.
  • De plaatsing is tijdelijk. Zodra de zorgvraag stopt, moet je de woonunit verwijderen.
  • De locatie zelf moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Per locatie wordt gekeken of de plaatsing mogelijk is.
  • Om het concept van tijdelijk mobiel zorgwonen zo goed mogelijk te evalueren, vragen we je om aan de start van het traject je ervaringen te delen. Zo krijgen we een goed beeld van de haalbaarheid en eventuele aanpassingen die nodig zijn.

Ondernemingen gezocht

Naast locaties gaan we ook op zoek naar ondernemingen die mobiele zorgwoningen op huurbasis aanbieden. Bedrijven kunnen maximaal drie types zorgwoningen aanbieden die we vergelijken en uiteindelijk selecteren op basis van een aantal criteria. Offertes zijn welkom tot donderdag 8 april, 12 uur. Meer informatie over het indienen en het volledige opdrachtdocument vind je op www.iok.be/mobielzorgwonen.

Ondersteuning bij opstart

Het gemeentebestuur werkt voor dit project samen met IOK en LiCalab. Zij zorgen voor ondersteuning bij de opstart van het project. Zo organiseren ze bijvoorbeeld een samenaankoop van de woningen, zodat eventuele kandidaten zich hiermee niet moeten bezighouden. Via www.iok.be/mobielzorgwonen bezorgen ze geïnteresseerden ook meer informatie.

Voordelen

Mobiel zorgwonen heeft heel wat voordelen. Je bent als mantelzorger dicht in de buurt en kan snel inspelen op problemen. Voor zorgbehoevende personen biedt het de mogelijkheid om dicht bij familie of mantelzorgers te zijn zonder dat ze hiervoor alle zelfstandigheid moeten opofferen. Deze manier van wonen garandeert dus nabijheid, zonder in te boeten aan privacy.

Inschrijven

Geïnteresseerden of kandidaten schrijven zich vrijblijvend in via www.gemeentemol.be/tijdelijk-mobiel-zorgwonen-deelname. We houden je daarna persoonlijk op de hoogte van het verdere verloop van het traject.

Meer info: ruimtelijke ordening, 014 33 08 30, ro@gemeentemol.be, www.iok.be/mobielzorgwonen